dcpg.ro

CALIBRAREA CULORILOR

Atunci cand materialul finit este unul tiparit, este extrem de important ca ceea ce se vede pe monitor sa aiba corespondent in tipar. Teoretic orice monitor nou este calibrat in fabrica dar in practica nu este suficient. Placa video si lumina ambientala in care se lucreaza influenteaza felul in care sunt percepute culorile afisate de monitor.

 

CALIBRAREA MONITORULUI

Aceasta de face cu device-uri specializate cum sunt cele de la DataColor sau X-Rite. Cu ajutorul lor se creaza profile de culoare pentru monitor, bazate pe felul in care acesta afiseaza culorile, tinandu-se totodata cont si de lumina ambientala. Este singura modalitate prin care te poti asigura ca monitorul pe care lucrezi afiseaza culorile corect.

 

CALIBRAREA SISTEMELOR DE IMPRIMARE DIGITALE

In cazul in care se folosesc consumabile originale (hartie, cerneala/toner), imprimantele/plotter-ele sunt insotite de profile de culoare "de fabrica" ce asigura acuratetea culorilor imprimate. Datorita pretului ridicat al produselor originale, pentru a putea fi competitivi pe piata, majoritatea foloseste consumabile compatibile. Chiar daca producatorul acestor produse compatibile ofera o constanta satisfacatoare intre loturi, pentru a "imperechea" imprimanata/plotter-ul - cerneala/toner-ul - hartie este nevoie de un alt device specializat in calibrarea imprimarii. Aceasta creeaza profile de culoare pentru fiecare tip de combinatie imprimanta - cerneala - hartie, asigurandu-se astfel acuratetea imprimarii culorilor.

 

REPRODUCEREA CORECTA A CULORILOR LA TIPARUL OFFSET

Fiecare tipografie foloseste consumabile de la un anumit producator. Pentru rezultate optime aceasta trebuie sa comunice DTP-istului standardul pe care il foloseste (SWOP, FOGRA. EUROSCALE etc.) pentru ca acesta sa lucreze documentele pentru imprimare conform standardului comunicat.

 

IMPORTANT

Indiferent de cat de performante sunt instrumentele de calibrare si device-urile folosite pentru productie, intotdeauna vor exista mici diferente de culoare intre monitor si materialul finit. Ele sunt datorate limitarii tehnologiei de imprimare si nu sunt considerate un defect atata timp cat la masuratori se incadreaza in intervalul abaterilor acceptate.

 

Inapoi la pagina anterioara