dcpg.ro

INSTRUMENTELE SOFTWARE
POTRIVITE PENTRU GRAFICA

Daca te incapatanezi sa-ti concepi singur materialele ce urmeaza a fi tiparite, uita de Word, Excel, Powerpoint, Picasa sau mai stiu eu ce alt soft gandit pentru alte scopuri.

 

SPATIUL DE CULOARE CMYK

Cea mai importanta caracteristica a unui program potrivit pentru producerea de fisiere destinate tiparului este lucrul in spatiul de culoare CMYK. Toate dispozitivele de imprimare color (tipar offset, tipar digital, imprimante, plottere) functioneaza in acest spatiu de culoare. Exceptie de la aceasta regula fac laboratoarele foto digitale dar ele nu fac obiectul discutiei de fata.

Toate display-urile (monitor, televizor, telefon, tableta etc.), pentru afisarea informatiei, folosesc spatiul de culoare RGB. Nu am sa explic aici care sunt diferentele intre cele doua spatii de culoare (exista suficienta documentatie pe net) dar vreau sa retii un singur lucru: RGB include CMYK. Asta inseamna ca daca lucrezi in RGB vei avea diferente de culoare la imprimare care se face in CMYK pentru ca acesta din urma este limitat. Este probabil cel mai important argument pentru care trebuie sa folosesti programe care „stiu“ CMYK.

 

GRAFICA VECTORIALA VS. „POZA“

„Poza“ este acel tip de imagine de tip bitmap, care este compusa dintr-un numar finit de puncte. Cel mai popular astfel de format este .jpg, alturi de .tiff, .psd, .bmp s.a.m.d. Fotografiile sunt stocate de obicei intr-un astfel de format. Daca au rezolutie suficienta (densitate suficient de mare de pixeli) raportata la dimensiunea la care ar trebui tiparita, este in general ok, atata timp cat formatul in care este salvata imaginea „stie“ CMYK.

Grafica vectoriala este acel tip de imagine compusa din elemente care au la baza o descriere matematica. Fiecare element ce compune imaginea are 2 caracteristici principale: fill si outline. Diferenta findamentala intre cele 2 tipuri de imagine este scalabilitatea. Daca o imagine de tip bitmap poate fi marita pana la limita la care densitatea pixelilor ce o compun devine prea mica si influenteaza negativ calitatea materialului imprimat, o imagine de tip vectorial poate fi marita oricat, fara a se pierde din calitate.

 

PROGRAME SPECIALIZATE PENTRU DTP

Procesare de imagini: Adobe Photoshop, Corel Photo Paint.

Grafica vectoriala: Adobe Ilustrator, Corel Draw

Tehnoredactare: Adobe Indesign, Quark XPress

 

Inapoi la pagina anterioara